Sota el lema El teu arbre, la seva estrella, la família Fu va engegar al setembre una iniciativa solidària que té com a objectiu recollir fons per a la lluita contra el càncer. La iniciativa porta el segell de Els Petits Valents, que pertany a l’Hospital Sant Joan de Déu, on el petit Yuchen Fu, de només cinc anys, està en tractament des de fa onze mesos.

El dia 22 de novembre de 2017 a en Yuchen van diagnosticar-li un medul·loblastoma, un tumor cerebral cancerós (maligne) localitzat a la part inferior del darrere del cervell. Aquesta part, denominada cerebel, és l’encarregada de la nostra coordinació muscular, equilibri i moviment. L’endemà d’aquell diagnòstic, en Yuchen va ser operat d’urgència a l’Hospital Sant Joan de Déu, i des de llavors ha seguit un tractament molt invasiu que combina la quimioteràpia (al mateix centre) i la radioteràpia (a l’Hospital de la Vall d’Hebron), en un procés de llarga duració per al qual els metges encara no han determinat una data de finalització.

Els pares del Yuchen, Xiaojie Fu i Xiuzhen Ye (Àlex i Jenny per als amics), són d’origen xinès. Van arribar a Catalunya el 2006, quan tenien 25 i 20 anys respectivament, i van establir-se a Sant Celoni el 2010, on des de llavors regenten un bar de tapes al barri El Sot de Les Granotes, en el qual s’han integrat plenament i on són molt estimats per tots els veïns.

El llarg procés de tractament al qual s’ha sotmès en Yuchen ha estat un cop molt difícil d’assimilar per a tota la família, que ha vist amb impotència com el fill petit havia de passar per una sèrie de proves molt dures. Però va ser precisament aquest sentiment de manca de control el que va portar-los a combatre la malaltia en un camp en el qual ells sí que podien fer alguna cosa: la recaptació de diners per a la recerca del càncer infantil, una idea que han volgut promoure a través de diverses iniciatives personals que compten amb la signatura “Els petits valents” de l’Hospital Sant Joan de Déu.

La primera iniciativa que va posar en marxa la família va ser per Sant Jordi d’aquest any: “En un dels períodes del tractament en Yuchen havia d’estar a l’hospital el màxim d’aïllat possible per evitar qualsevol tipus d’infecció. En aquesta època ens combinàvem amb l’Àlex estar a l’hospital amb ell, jo passava la meitat de la setmana a l’hospital, i l’Àlex l’altra meitat de setmana. Els dies que estàvem a casa, ens sentíem molt impotents perquè no podíem fer res per ajudar-lo, explica la Jenny. “Jo em trencava les banyes per veure què podíem fer. Veia tants nens patint que volia fer alguna cosa per ajudar-los. Vaig pensar en Sant Jordi, i em vaig dir que podíem vendre roses al bar per recaptar diners per a la lluita contra el càncer. No sabia com me’n sortiria, però els nostres clients es van solidaritzar amb nosaltres. Van començar a parlar del Yuchen a les seves empreses i a les AMPAS de les escoles. De sobte, tots volien comprar-nos les roses per unir-se a la causa. Els amics i la gent del barri van ajudar-nos moltíssim, i vam aconseguir vendre 2.500 roses en un sol dia!”.

La Jenny admet que allò va ser molt dur per a ella: “Feia totes aquestes coses, però no podia parlar del meu fill amb ningú. Si veia que algú em volia preguntar per ell, m’amagava perquè no volia parlar-ne. Només volia fer coses que em fessin sentir útil”.

L’estrella de Nadal

La idea de l’estrella de Nadal va sorgir després d’això, parlant amb una amiga de la família, la Mercè, la mare d’en Toni. En Toni i en Yuchen anaven junts a la classe des de l’escola bressol, i quan la Jenny va explicar-li que ella i el seu marit volien fer alguna cosa per recaptar diners per Nadal, ella va suggerir que fessin una estrella per penjar a l’arbre.

“Durant el temps que vam passar a l’hospital vam veure morir tres nens afectats per un altre tipus de càncer, un neuroblastoma. Això t’afecta molt. Quan vaig explicar-li a la Mercè tot el patiment que havia vist, ella va voler col·laborar. Al principi jo pensava que seria una iniciativa personal. Una cosa que faria amb la meva família, amb el meu marit i la meva filla, la Yuhan, que té 8 anys. De fet, per a mi era molt difícil demanar ajuda als altres. I explicar tot això (aquesta entrevista) també m’és molt difícil. Però volíem fer-ho per tots els nens que hem vist patir. No només per en Yuchen. La gent pot pensar que només ho fem per ell. I és clar que ho fem per ell!, però també per tots els nens del futur. La Mercè va entendre molt bé que aquesta causa era la causa de tots”.

A l’Àlex i a la Jenny els va agradar molt la idea de fer una estrella. “Era un símbol molt bonic i representava molt bé la nostra esperança”, així que es van posar en marxa. Van buscar proveïdors que poguessin fabricar l’estrella i també van pensar en com difondre la iniciativa. “Gràcies a amics i voluntaris, vam començar a comunicar la idea de forma local. Molts negocis i moltes escoles s’han sumat a la iniciativa. Estem impressionats! Pot semblar que és una campanya professional, però tot ha estat fet per voluntaris. Tot! Tothom s’ha bolcat en aquesta iniciativa per solidaritat. Allò que semblava que havia de ser molt petit ha començat a créixer gràcies a la gent. I els estem molt agraïts”.

Quan preguntada si el seu origen xinès ha influït d’alguna manera en el tracte que han rebut, la Jenny diu: “En Yuchen i la Yuhan han nascut a Catalunya, i per tant són plenament catalans, però el meu marit i jo no volíem que ell sortís a les fotos. Com té trets xinesos, crèiem que la gent pensaria que és una iniciativa per a nens d’altres països. Finalment, els amics ens van convèncer que havia de ser ell, qui sortís, i vam acceptar. A l’hospital t’adones d’allò que tenim aquí. Vam conèixer moltes persones que venien d’altres països, com ara Rússia, Holanda o la Xina, i han de pagar per un tractament molt car que nosaltres, afortunadament, tenim disponible gràcies a la Seguretat Social. L’Hospital de Sant Joan de Déu és una referència a nivell mundial, i iniciatives com aquesta, l’estrella de Nadal del Yuchen per a “Els Petits Valents”, contribueixen a fer que això sigui possible”.

Cada estrella dels Petits Valents té un preu de 3 euros. 1€ és per a cobrir el cost de producció de l’estrella i els altres 2€ estan destinats, en la seva totalitat, a la investigació́ contra el càncer infantil. Es poden adquirir al seu bar i a comerços de Sant Celoni, i l’objectiu és aconseguir vendre 5.000 estrelles abans de Nadal per a recaptar 10.000€ que destinaran a la recerca del càncer infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu. En xinès, esperança és pronuncia xīwàng.

MÉS INFORMACIÓ: Si desitgeu rebre més informació, podeu posar-vos en contacte amb el grup de voluntaris que ajuda a aquesta iniciativa dels Petits Valents. Per telèfon: 629 048 685 (Marta Clua) Per e-mail: elspetitsvalentssantceloni@gmail.com

Comparteix...

Deixa un comentari

sis + tres =