El municipi d’Arbúcies, ha encetat amb una marxa de torxes els actes que s’organitzen aquest any en motiu de la commemoració del Combat d’Arbúcies, que es va produir el 14 de gener de 1714. El cicle commemoratiu inclou com a actes centrals la recreació d’aquesta batalla, que tindrà lloc el proper cap de setmana, dies 18 i 19, pels carrers del poble amb més de 100 figurants dels exèrcits borbònics, els miquelets i els sometents.

En l’acte inaugural més de 300 persones, així com els figurants vestits de miquelets amb la indumentària de l’època, van retre homenatge als fets ocorreguts 300 anys enrere. Posteriorment, es va llegir un manifest conjunt de tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament i es va celebrar un ple extraordinari a la plaça de la Vila en motiu de la commemoració del combat.

L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, va explicar que a través dels historiadors del Museu Etnològic del Montseny es va poder demostrar que el 14 de gener de 1714 el sometent armat d’Arbúcies, amb la col·laboració del dels de Viladrau, Sant Hilari i Espinelves, va aconseguir derrotar dos regiments de les tropes borbòniques, formats per uns 800 soldats i 150 cavalls. La documentació, on els propis comandaments derrotats, Cano i Franclieu, expliquen els fets, s’ha localitzat als arxius de París i Viena. Garriga va manifestar que “Volem explicar el nostre passat posicionant Arbúcies com un dels referents nacionals en la divulgació històrica i alhora crear un producte cultural de qualitat, basat en la divulgació del patrimoni natural, material i immaterial i de la transmissió oral dels fets i costums des de la visió de les poblacions rurals”.

Actes del cap de setmana

El proper dissabte s’iniciarà un dels actes centrals d’aquesta commemoració que s’allargarà fins el diumenge. A les 12 del migdia es farà la inauguració de l’exposició que s’allotja al Museu de la Gabella i que porta per títol El combat d’Arbúcies. Ja a la tarda, a partir de 2/4 de 7, es farà la representació de l’entrada al municipi de les tropes borbòniques, amb més de 100 figurants, que recorreran els carrers del poble i instal·laran els seus campaments a la plaça de la Vila. Més tard, també a la plaça, es farà una lectura dramatitzada d’El Combat d’Arbúcies, així com de poemes patriòtics.
Per últim, l’endemà, diumenge 19 a 2/4 de 12 del migdia i a 2/4 d’1 del migdia, es farà la recreació del combat al passeig de la Riera, simulant una batalla real amb trets, canons i els soldats combatent cos a cos. Posteriorment, a 1/4 de 2 de la tarda hi haurà una lectura dramatitzada i de poemes. Les salves d’honor que es llençaran finalment, serviran per donar per tancada l’activitat.

Comparteix...

Deixa un comentari

nou − 7 =