al dia com avui fa tres-cents anys, el 14 de gener de 1714, la vall d’Arbúcies va ser l’escenari d’un dels pocs fets d’armes victoriosos contra els exèrcits invasors en la Guerra de Successió. La història diu que els sometents d’Arbúcies, amb l’ajuda de poblacions veïnes com Sant Hilari de Sacalm, Viladrau i Espinelves, van derrotar dos regiments de tropes borbòniques, comandades pels coronels Cano i Franclieu, que es desplaçaven des d’Hostalric fins a Vic. Dels 800 homes i 150 cavalls que arribaren a Arbúcies, només uns 200 s’escaparen cap a Hostalric.

Ara, 300 anys després, el poble d’Arbúcies vol commemorar aquells fets que van marcar la nostra història, i situar el Combat d’Arbúcies en el context que li correspon dins la Guerra de 1714. Per això s’ha creat una comissió d’historiadors, responsables del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, l’Ajuntament i altres persones coneixedores dels fets per tal de generar una sèrie d’actes que omplin tot l’any de la commemoració.

Recreació històrica

Maqueta2

El passat mes de desembre es va presentar ja el Conte del Combat, escrit per Daniel Martí i il·lustrat per Francesc Riart. Però un dels plats forts de la commemoració té lloc avui 14 de gener i tot el cap de setmana, els dies 18 i 19 de gener. Així, avui, dia dels fets, hi haurà una marxa d’atxes que sortirà de la Capella de la Pietat i anirà fins a la plaça, encapçalada per un grup de soldats figurants. Allí un repic de campanes retrà homenatge als combatents per la llibertat, es farà un ple extraordinari i s’oferirà una xocolatada.

El cap de setmana, en canvi, Arbúcies es convertirà en un gran teatre on hi arribaran les tropes borbòniques, els Miquelets i els sometents i, amb més de 100 figurants, reproduiran els enfrontaments del 1714. Dissabte entraran per la Capella de la Pietat i continuaran pel carrer Pietat, Pont Vermell, Sorral, Camprodon, Prat i Marcet fins arribar a la plaça. Els combats es produiran al Pont Vermell, a la plaça dels Encantats i a la plaça de la Vila.

I diumenge hi haurà una recreació del Combat d’Arbúcies al Passeig de la Riera, i es podrà gaudir de la vida als campaments, instal·lats al carrer Camprodon, a la plaça dels Encantats i a la plaça de la Vila.

Comparteix...

Deixa un comentari

cinc × un =