L’alcalde de Sant Celoni, Joan Castaño, ha rebut aquest dimecres 14 de maig les quatre alumnes de l’Institut Baix Montseny que aquest darrer cap de setmana van participar en els actes emotius d’alliberament del camp de concentració nazi de Mauthausen i a les seves famílies. Les joves van viatjar, acompanyades de Fina Ferrando i, a títol personal, per la regidora de Cultura i Educació de l’Ajuntament, Júlia de la Encarnación i una tècnica de la mateixa àrea. Aquest viatge ha estat possible gràcies a una subvenció de l’Ajuntament de Sant Celoni perquè el govern del Partit Popular ha retirat les ajudes per aquest concepte.

En la seva estada van visitar diversos llocs de memòria històrica com Hartheim, Mauthausen i Gusen i van participar en els actes internacional d’homenatge i en les activitats pedagògiques del viatge. També van prendre part en els parlaments que es van portar a terme, per una banda, a l’Escala de la Mort de Mauthausen on van denunciar vamb fermesa que “al nostre món, tot i que l’esclavitud ha estat oficialment abolida, continuen havent infants, joves i adults legalment lliures però que han de realitzar treballs o serveis contra la seva voluntat i sota amenaces de càstig.”

I, per altra banda, als actes internacional del Memorial de Gusen davant les vint-i-una delegacions de països de tot el món. Les joves celonines van parlar en nom dels néts i nétes que molts d’aquells homes i dones deportats no van poder tenir o conèixer. Van recollir el seu testimoni i els seus ideals de lluita per la llibertat i la igualtat i van manifestar el seu compromís de donar a conèixer la política d’exclusió, persecució i extermini de pobles i col·lectius sencers, en nom d’ideologies que no respecten cap dels drets de l’home, per evitar, amb fermesa, el rebrot dels partits neofeixistes en molts països europeus.

El simbolisme d’una placa

El viatge va tenir una càrrega simbòlica especial perquè es va col·locar una placa en memòria dels celonins que van patir i morir a Mauthausen i els seus subcamps, tal com s’havia acordat a les I Jornades de la Memòria històrica, celebrades al novembre del 2013.

Però la tasca més important ve, ara, després del viatge, perquè les joves explicaran la seva experiència a totes les escoles de Sant Celoni per donar testimoni i ajudar a conscienciar els joves que cal estar molt alerta per evitar que barbàries com les que van cometre els nazis o d’altres similars, no es tornin a consentir.

La regidora de Cultura i Educació, Júlia de la Encarnación, va demanar a les joves que siguin “ciutadanes actives, ciutadanes que no es resignin, mai còmplices de l’oblit ni de la indiferència. Tots hem d’assumir la part de responsabilitat que ens toca conservant la memòria de tant patiment i treballant per l’eradicació arreu del món del patiment que provoquen les guerres i l’explotació”. A l’acte de rebuda de les joves, també, hi han participat el president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga, i les col·laboradores i professores de l’Institut, Fina Ferrando i Laura Sicart.

Alumnes viatge a Mauthausen1

Comparteix...

Deixa un comentari

15 − catorze =