La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat ha arribat a la conclusió després de les mesures que s’han portat a terme a diversos parcs naturals del territori durant l’any 2020 que el Montseny, juntament amb espais naturals protegits orientals de Girona no disposen de bona qualitat de cel nocturn excel·lent. El que tenen millor qualitat són el Pirineu nord Occidental i la zona del Montsec.

Les causes que provoquen aquesta situació al Parc Natural del Montseny es concentren en la contaminació lumínica que pertorba les condicions naturals del medi nocturn. En aquest sentit, no s’ha mesurat cap punt amb un valor representatiu de molt bona qualitat degut a la influència, a molts kilòmetres de distància, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la franja costanera i nuclis del Vallès. Això, pot afectar els ecosistemes i la biodiversitat, i pot tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general. A més, dificulta la visió del cel nocturn, que forma part del paisatge i medi natural, i és un bé que cal preservar, s’assenyala des de Territori.

Les campanyes de mesurament de la qualitat del cel nocturn s’estan portant a terme des de l’any 2012.  Els resultats de les campanyes de mesurament es publiquen en el Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, on es representen les dades en un format de fàcil consulta i accés. En el visor del mapa hi apareixen els nivells de qualitat del cel nocturn i els valors mitjans mesurats de brillantor del fons del cel, valors numèrics de més utilitat per a professionals i aficionats a l’astronomia.

Més fotos del Montseny nocturn de Ricard Ametller Saula

Comparteix...

1 comentari

  1. Hace bastante tiempo que me fijo en la calidad del cielo nocturno, y el area metropolitana de barcelona y la costa no son las unicas culpables de ese deficit de calidad.
    Sant Celoni, Palautordera y los pueblos cercanos emiten gran cantidad de luz hacia el parque debido a la excesiva potencia de su alumbrado y al mal diseño de sus luminarias.
    Es necesario que los pueblos que rodéan al parque tomen conciencia para evitar esto, haciendo una buena planificación y diseño del alumbrado publico, y que se regule el uso que se da al alumbrado privado.

Deixa un comentari

divuit − deu =