L’impuls per a la creació de la comarca del Baix Montseny va agafant forma i sentit. Des d’aquesta setmana quatre ajuntaments del territori: Montseny, Llinars del Vallès, Breda i Fogars de Montclús han aprovat en sessió plenària una moció que exposa la realitat del Baix Montseny i demana començar els tràmits administratius per acabar desembocant en una consulta o procés participatiu.

Aquesta nova iniciativa sorgeix del Manifest Baix Montseny del 17 de maig 2020, impulsat inicialment per l’historiador bredenc Andreu Pujol i el poeta i traductor celoní Pau Gener, va recollir més de mig miler d’adhesions a títol personal, amb gent de diversos àmbits i personalitats d’especial rellevància dins del Baix Montseny, a més de 15 alcaldes i alcaldesses i una trentena llarga de regidores i regidors. Les adhesions segueixen obertes a tothom que ho vulgui a títol personal, enviant un correu a manifestbaixmontseny@gmail.com

Del Manifest inicial es va evolucionar creant un grup de treball molt divers i plural format per persones de diversa formació i diversos municipis del Baix Montseny, i finalment s’ha fet una plataforma ciutadana, la Plataforma Manifest Baix Montseny.

Compromís dels ajuntaments del territori

Els impulsors de la iniciativa han treballat per elaborar una moció concisa per entrar als plens dels ajuntaments dels diversos municipis del Baix Montseny. La moció exposa la realitat del Baix Montseny i demana començar els tràmits administratius per acabar desembocant en una consulta o procés participatiu, emparats en les lleis corresponents, i que cada ajuntament notifiqui a els organismes competents, perquè puguin estudiar la necessitat d’acabar fent aquest procés participatiu o consulta i tramitar-ho.

També demana posar un cartell que digui “Municipi del Baix Montseny” adjunt als cartells amb els noms dels pobles, per tal de visualitzar la reivindicació.

Aquesta moció s’ha enviat preparada a consciència perquè el màxim de grups polítics municipals se la puguin fer seva i entrar-la conjuntament al ple, quan sigui possible, i aprovar-la com a mínim amb majoria absoluta. Perquè demana acabar en un procés participatiu i que els ciutadans i ciutadanes decideixen si volen o no una nova comarca.

Simbòlicament, el primer poble en aprovar la moció va ser Montseny, a les 20.15h del dilluns 27 de juliol del 2020. Amb els vots favorables de l’alcaldessa Núria Masnou i el seu equip de govern, d’ERC, el vot favorable de la regidora Remei Picart, de JuntsxMontseny, i dues abstencions dels regidors d’AMD Alfons Planas i Àngel Serra.

Mitja hora més tard, el ple municipal de Llinars del Vallès, va aprovar la mateixa moció, amb els vots favorables de l’alcalde Martí Pujol i el seu equip de govern, d’ERC, el vot favorable també del regidor de JuntsxLlinars Jaume Majoral, i també el vot favorable de la regidora del MALL Fidela Frutos Schwöbel. Els dos regidors del PSC, Joan Ramon i Ma.Teresa Serra van votar en contra, i el regidor de Ciutadans (Cs) Francisco Casero no va assistir al ple i va ser excusat a l’inici del mateix.

A tres quarts de deu del vespre, el ple municipal de Breda, va aprovar la mateixa moció, amb els vots favorables de l’alcalde Dídac Manresa i el seu equip de govern, d’ERC, i el vot del regidor de la CUP Aleix Reche, ERC+CUP havien entrat conjuntament la moció. Judit Cortada de JuntsxBreda es va abstenir, i Antoni Marín del PSC va votar en contra.

El dimarts 28 de juliol a les 10 del matí, en un ple telemàtic, Fogars de Montclús va aprovar per unanimitat la moció, amb els vots de l’alcalde Albert Rovira i el seu equip de govern, de JuntsxFogars, i els vots favorables també dels dos regidors d’ERC Marc Jové i Sergi Monrabà.

Aquesta mateixa setmana hi haurà ple municipal a Sant Antoni de Vilamajor i Sant Celoni, el dijous 30 de juliol.

Ple telemàtic a l’Ajuntament de Montseny

Ple de l’Ajuntament de Llinars del Vallès

Ple de l’Ajuntament de Breda

Campanya de pedagogia i sensibilització

Segons la Plataforma Manifest Baix Montseny: “Tot això ha començat amb aquests plens de finals de juliol, una primera onada de municipis que aproven aquesta moció en els seus plens. Al setembre es treballarà en els municipis que tenen plens ordinaris, constituint la segona onada, i ja poder enumerar els municipis totals que se sumen a aquest procés administratiu”.

Entretant, segons com estiguin les coses degut a la pandèmia, des de la Plataforma Manifest Baix Montseny confirmen que continuaran fent feina, preparant una campanya de pedagogia i sensibilització, i sobretot d’argumentació del perquè una comarca del Baix Montseny serà millor per a la seva gent.

És la primera vegada que des de la societat civil s’organitza un moviment així al Baix Montseny. La majoria de la feina feta fins ara vers el Baix Montseny com a realitat territorial s’havia fet des de l’àmbit polític, cas de la Comunitat de municipis, que també “és una eina valuosa que encara fa més evident la nostra realitat territorial” afirmen des de la Plataforma Manifest Baix Montseny.

Comparteix...

Deixa un comentari

vuit − tres =