Qui tingui ganes de descobrir la vida i l’entorn de la Catalunya rural obligatòriament ha de guardar-se el cap de setmana dels dies 23 i 24 de novembre d’aquest any, perquè a Vallgorguina se celebra una nova edició de la Fira del Bosc i la Pagesia. Sense cap mena de dubte és l’esdeveniment més important de l’any que se celebra, en un poble que no arriba als tres mil habitants però que el cap de setmana de fira els visitants poden arribar a multiplicar per cinc la població i els carrers es converteixen en un traginar de gent amunt i avall. Per això aquest any 2019 s’ha fet una clara aposta per ampliar les zones d’aparcament al municipi.

Com es ve fent els darrers anys l’aposta d’èxit segueix sent el centre neuràlgic del municipi, sobretot la Carretera Nova que durant dos dies es converteix en un immens aparador que apropa al visitant al món del bosc, la natura i la pagesia promovent el respecte envers aquest i valorant la importància que té.

La finalitat és donar a conèixer Vallgorguina arreu de Catalunya i alhora fer un homenatge a totes aquelles persones que, antigament perquè ara ja no hi queda pràcticament ningú, treballaven al camp o al bosc. Per aconseguir-ho s’han programat una àmplia varietat d’activitats que endinsaran en el món rural a petits i grans.

També s’hi podran trobar diferents productors gastronòmics de la zona: embotits, formatges, mel i altres artesans i demostracions d’oficis tradicionals, alguns dels quals ja han desaparegut. A Vallgorguina hi haurà llenyataires, forners, destil·ladors d’herbes, escultures de fusta, ferrer, terrissaire, torn de fusta, treballs amb llana merino, tot en un ambient de festa. I no es pot marxar de la Fira del Bosc i la Pagesia sense haver tastat l’escudella que any rere any preparen des del Caliu.

Exibició d’un aizkolari

L’obertura de la Fira es farà el dissabte 23 de novembre a les 11 del matí i durant tot el dia tindrà lloc un seguit d’activitats com una demostració de figures tallades amb moto serra i l’exhibició ‘’un aizkolari tallant amb destral. Aquest any, però, els visitants podran veure un concurs de moto serra disputant tres de les cinc proves que es fan en un campionat mundial: canvi de cadena, desbrancat i abatiment.

El Museu del Bosc i la Pagesia

L’Ajuntament de Vallgorguina uns anys enrere va comprar l’antiga casa de Can Mainou i després la va remodelar per acollir-hi el Museu del Bosc i de la Pagesia, tothom qui s’hi apropi podrà gaudir dels tres espais de l’equipament on s’explica la història i s’hi poden veure les eines i explicacions de la pagesia.

Al Local de l’Associació Cultural de Vallgorguina (al costat de l’ajuntament) serà on el naturalista Martí Boada hi presentarà alguna de les seves exposicions i a la Sala d’Exposicions (al costat del poliesportiu) hi farà una xerrada relacionada amb els boscos de Catalunya, una de les seves grans especialitats. A la mateixa Sala d’Exposicions també hi farà una conferència Joan Salicrú sobre l’agricultura biodinàmica. Una alternativa cultural a la Fira.

Novetats

La Fira també fa innovacions cada any aportant activitats d’actualitat que alhora estan relacionades amb el món rural. Aquest any aposta per un taller de bioconstrucció on els participants realitzaran una cúpula geodèsica amb canyes.

D’altra banda també hi haurà la presència d’un centre equí de doma natural que acostarà aquesta filosofia als més petits, que podran pentinar i portar del ramal els cavalls educats amb aquesta tècnica, més conscient i sensible amb els animals.

Comparteix...

Deixa un comentari

quatre × quatre =