Un nou model d’habitatge diferent és possible. Això és del que n’estan convençudes més d’una desena de persones que, hores d’ara, formen part del grup motriu de Cohabitatge Baix Montseny que des de fa dos anys treballen per fer realitat un projecte intergeneracional d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús sense ànim de lucre i a un preu assequible per a les persones sòcies que conformen la cooperativa.

La primera passa pública es va donar dissabte de la setmana passada. Una quarentena de persones van assistir al bar del Teatre Ateneu de Sant Celoni a la jornada informativa de Cohabitatge Baix Montseny. Compten amb el suport de La Dinamo, una fundació que neix amb l’objectiu de fomentar i promoure la implantació del model d’habitatge cooperatiu i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental.

El cohabitatge neix de manera inversa del que solem fer habitualment quan volem comprar o llogar un habitatge ja que ens fixem en la vida que podrem fer de portes endins i aïllats de les vides que ens envolten “nosaltres som un grup de persones amb unes inquietuds similars qui planteja unes bases per construir o rehabilitar un espai on es donin les condicions per fer realitat un projecte de vida”, expliquen des del grup impulsor.

Remarquen que aquest model consta d’uns espais privats, on es desenvolupa la vida habitual d’una persona o família i és el més semblant a un pis com el coneixem però de mida més reduïda. Això és així, ja que, després d’un procés de debat participatiu, el grup defineix els espais comuns necessaris i que poden ser molt diversos i destinats als nens i als adults. En cohabitatges sènior espai per la cura de les persones dependents i en tots els casos espai i serveis mancomunats com poden ser el servei de bugaderia comuna.

Grup motriu de Cohabitatge Baix Montseny. Foto: Cedida CBM

Volen que l’administració sigui copartícip

L’associació de cohabitatge Baix Montseny la formem un grup de persones d’edats diverses que, després de més de dos anys de reflexió, volen engegar un projecte amb valors ecològics i solidaris i que els permeti viure fins al final de les seves vides, cuidant-se entre elles.

Per poder tirar endavant el projecte volen que el sòl on hi hagi l’edifici sigui públic en cessió de superfície, “creiem que l’administració ha de ser copartícip d’aquest model i estem segurs que propostes com la nostra pot ajudar al fet que persones que no poden optar a protecció oficial i tampoc recórrer al mercat lliure, puguin gaudir d’una llar”. Tanmateix creuen que una part dels estalvis privats puguin col·laborar en el creixement del model mitjançant els títols participatius oberts a qui vulgui col·laborar, encara que no sigui resident. 

Altres condicionats serien que l’edifici sigui de construcció circular, perseguint les tres erres de la sostenibilitat: reduir, reutilitzar i reciclar, promoure l’autoproducció d’energia i reduït al mínim la petjada de carboni.

En el que anomenen la carta als Reis expressen el desig de mantenir la seva privacitat en un ambient de comunitat solidària. Que sigui un projecte intergeneracional, però tenint en compte que un dels principis fundacionals és que volen envellir junts, això vol dir que quan es calculin les quotes mensuals, a part de l’amortitzatció i els costos generals, hi haurà un apartat dedicat al futur cost de les cures compartides per qüestió de dependència, garantint que cap usuari hagi de marxar per qüestions d’edat o discapacitat excepte causes que requereixin hospitalització.

L’edifici també hauria de disposar de sòl per fer cultiu i jardí a l’aire lliure, s’acceptaran mascotes, es mutualitzaran les despeses comunes com wifi o rentadores. També han parlat de disposar d’un espai astronòmic -l’aportaria una de les persones impulsores-, una sala comuna amb cuina i espai per trobades multitudinàries i sala comuna on poder fer activitats culturals.

Integració al teixit associatiu

El grup motriu manifesta que no poden imaginar el seu projecte sense estar integrat en el teixit associatiu del poble. “En realitat, serà continuar fent el que ja fem. Però a més a més, ens agradaria poder posar en valor els espais comuns al servei d’altres projectes socials”. També volen ser un referent i poder col·laborar perquè altres grups de cohabitatge continuïn emergint i fent-se realitat.

Tenen el convenciment que els espais comuns són llocs per fomentar les relacions personals i la solidaritat, evitant així viure en la soledat que fomenta la societat de consum. “No serem autàrquics, però si volem ser el màxim d’autònoms”. És per això que tenen la voluntat de fer-se suport mutu en qualsevol necessitat puntual i per aquest motiu dins la quota mensual hi haurà una part dedicada a caixa d’emergència per tal d’alleujar una eventual conjuntura personal.

Una vegada feta la primera passa seguiran les reunions de cada segon diumenge de mes al bar del Teatre Ateneu, ara per ara la seva seu social.

Comparteix...

Deixa un comentari

tres × 1 =