Festes de Carnestoltes/Carnestoltes quinze voltes/i Nadal de mes en mes,/cada dia fossin festes/la Quaresma mai vingués ; així és com l’Ajuntament d’Arbúcies anuncia l’arribada del carnaval i el concurs de carrosses i comparses d’aquest any 2013 que s’enceta avui mateix, divendres 8 de febrer, a partir de 2/4 de 10 del vespre a la placeta de Can Reus i arribada al Poliesportiu de Can Delfí, on cada colla farà una actuació i es donaran els premis. diumenge, 10 de febrer tindrà lloc el Carnestoltes infantil amb espectacle d’animació.

La rua d’ Arbúcies serà la més matinera de totes les que es porten a terme als pobles del Baix Montseny, on centenars de persones grans i petites hauran fet córrer la imaginació i sortiran al carrer plens de música, color i entusiasme en carrosses i compareses que en la majoria dels casos compten amb ajuts econòmics dels ajuntaments.

El gruix de la celebració del Carnaval serà sobretot demà dissabte 9 de febrer. A Sant Celoni hi participaran nou comparses i més de cinc-centes persones inscrites, La mar de fashion; Cabaret olé; Trepitja fort; Els Picapedra; Kagu’m tot; Els Miserables; Hook i els pirates; Soler de Vilardell i Pirates que participaran en el XVII concurs de comparses.

A la Batllòria la festa de Carnaval començarà avui divendres 8 amb la rua dels alumnes i mestres de l’escola Montnegre a ¼ de 4 de la tarda. Dissabte, a 2/4 de 6 de la tarda, de la Pedra de la Pau al pati de l’escola, Rua de Carnestoltes. A 2/4 de 9 del vespre, sopar al menjador de l’escola i tot seguit ball obert a tothom. 

A Santa Maria de Palautordera també s’espera una participació multitudinària amb set carrosses, majoritàriament formades per les ampes de les escoles Font Martina, Tordera, Matagalls i Cabirol de Santa Maria de Palautordera i Vallmanya de Sant Esteve de Palautordera. També hi participaran un Grup de Joves i l’AEIG Bernat Perpunter.

A Vallgorguina La Fetillera i l’Ajuntament han organitzat un concurs nocturn de carrosses que començarà a les 11 de la nit i cap a la 1 de la matinada es donaran els premis. L’Ajuntament, preveient una gran afluència de gent ha fet públiques unes recomenacions amb l’objectiu de tenir una festa sense sobresalts. Aquesta disposició de normes les podeu llegir aquí .

A Hostalric també hi haurà rua que sortirà a les 4 de la tarda de la plaça dels Bous i premis per als participants. A més, per tercer any consecutiu s’ha organitzat un concurs d’aparadors i comerfciants d’Hostalric.

A Breda la rua començarà tard, a les 10 del vespre. El recorregut començarà al final del passeig dels Esports i seguirà per diversos carrers de la vila com la plaça de la Vila, Nou, ctra. d’Arbúcies, Barcelona, Prat, Rovira i arribada al cercle Bredenc. Diumenge 10 de febrer hi haurà la rua infantil.

A Llinars del Vallès també la rua també es farà demà dissabte, acompanyada d’una xaranga i concurs de disfresses. Al vespre, a la pista annexa, sopar de Carnestoltes. I diumenge serà el torn del carnestoltes infantil.

A Sant Antoni de Vilamajor també es concentraran totes les activitats entre dissabte i diumenge. Demà ball i concurs de disfresses i diumnge la rua. Els seus veïns de Sant Pere de Vilamajor ho celebraran amb una passejada sobre rodes i amb disfresses per a grans i petits, demà dissabte al migdia. Al vespre sopar i festa blanc i negra.

Les ballades de Gitanes
El carnaval al Baix Montseny des de temps ancestrals que es vincula amb la ballada de Gitanes. A quatre municipis de la comarca encara es manté aquesta tradició. Així, les 83 parelles de les colles del Ferro i del Filferro acompanyades per la Principal del Ferro, Orquestrina del Filferro i el Grup de Percussió de l’Escola de Música ompliran un any més la plaça de la Vila de Sant Celoni a partir de les 12 del migdia, moment que es produirà la solemne entrada del Capità de Cavalls, el Vell i la Vella i una vintena de Diablots. Els convidats per la Colla de Gitanes d’enguany són Lluís Giró i Ferran Llavina, que durant molts anys han fet de Vell i Vella.

A la mateixa hora la plaça de Sant Esteve també estarà a rebossar i progressivament aniran apareixent els personatges com El Capità damunt del seu cavall ben guarnit, les Velles , dos o més homes (només el primer any van ser dues dones) disfressats, que representen els reis que presidiran i comentaran la festa. Després, entren  els Diablots , i els  nens i nenes d’entre 3 i 14 anys que volen ballar el dia de Gitanes. A continuació entren les colles de Joves i Grans i els Nuvis.

A Llinars del vallès es farà la XXI Ballada que començarà a les 11 del matí amb una cercavila per les places de la Vila, Damià Mateu, Santa maria i plaça de l’Església, per entrar amb tots els personatges a la plaça dels Països catalans a 2/4 d’1 i començar la ballada que organitza la Colla Giola amb la col·laboració de Diables la Piula.

A les 5 de la tarda a la plaça de la Vila de Santa Maria de Palautordera tindrà lloc la tradicional ballada a càrrec de la Colla de Gitanes Cancell del Montseny. Enguany amb instrumentacions noves de les danses a càrrec de la Cobla Ciutat de Mataró i amb la presència de dos antics dansaires molt estimats per la colla, Xavier Costa i Feixas i Josep Ribas i Sirvent.

Comparteix...

Els comentaris estan desactivats