Un Sant Jordi 2019 força especial no solament pel que representa la diada en sí, sinó també per tot el context que l’envolta enguany. Un Sant Jordi que s’escau just l’endemà del dilluns de Pasqua i una setmana que culminarà amb unes eleccions espanyoles. Entremig, potser, ja sigui demà dimecres o dissabte vinent el Barça té probabilitats de guanyar una nova lliga.

Però Sant Jordi és Sant Jordi, roses i llibres i a tots els municipis del Baix Montseny es viurà aquest ambient amb parades a les places i principals carrers. També amb farciment d’activitats culturals. Per tant, les roses i els llibres seran els protagonistes reals de la diada i aquest any 2019 amb una llarga llista d’autors baixmontsenyecs que han publicat.

Teresa Sagrera i Ramon Gasch, Sal roja

Teresa Sagrera (Sant Pere de Vilamajor) i Ramon Gasch (Santa Maria de Palautordera) autors del llibre Sal Roja (Columna Edicions). Un llibre de novel·la històrica exitòs que els lectors podran assaborir una història èpica sobre la guerra de Successió i el que va representar realment per al país, centrat en el castell de Cardona i les seves enigmàtiques mines de sal. Dos autors del Baix Montseny que formen part del Grup d’Escriptors del Montseny (GEM).

Teresa Sagrera, Pots comptar amb mi

 Teresa Sagrera, en solitari, també és l’autora de Pots comptar amb mi (Ed. Gregal). Un llibre de literatura juvenil. Després de la separació dels pares, la nova vida a Brugueres i la mala adaptació a l’institut, la Berta es troba en una situació complexa: la irritació i la rebel·lia l’envaeixen dia rere dia. Ella ho té molt clar, alçar un mur per no deixar passar els sentiments…

Rosa Maria Pascual, La mestra

Una altra autora del GEM, Rosa Maria Pascual (Cardedeu) ha publicat La mestra (Ed Gregal). Novel·la de caire biogràfic inspirada en la mare de l’autora. El llibre gira a l’entorn de l’Harmonia, una dona que, acabada de diplomar, inicia la seva carrera docent a Argençola durant la dècada dels 40. La trama es construeix hàbilment a partir de petits episodis aleatoris de la seva vida relatats, ara per ella mateixa, ara pels personatges que li són propers.L’argument s’organitza en blocs seqüenciats cronològicament a partir de les destinacions que l’Harmonia té al llarg de la seva carrera professional.

Jordi Pueyo i Tapias, Segona Vida

Aquest Sant Jordi també és un bon moment per llegir i conèixer a Jordi Pueyo Tapias (Santa Maria de Palautordera) que ha irromput a l’esfera literària amb Segona Vida (llibres de l’Índex). En les pàgines de Segona Vida personatges i paisatges es dibuixen paraula a paraula, construint un imaginari que es manté en trànsit, entre aigües, entre esplendor i decadència, entre la supervivència i el col·lapse. Segona Vida contraposa la capacitat devastadora de l’espècie humana, amb un món on la fraternitat sense límits ens permet alçar-nos de nou una i altra vegada.

Jordi Mas Font, Y si Carlos…

No és la seva primera novel·la de caire històric. Jordi Mas Font (Vallgorguina) ja ha publicat altres tres llibres, però ara ha sorprès amb l’obra Y si Carlos… (Célebre). Des de sempre ha desenvolupat el seu amor per la història en les seves novel·les amb apunts de més o menys importància en aquesta matèria, però sempre vestint la història de fantasia i diversió, de manera que sigui comprensible per a tots els públics. En aquesta obra va un pas més enllà mostrant-nos una clara reflexió de com hagués canviat el món actual si la Guerra de Successió espanyola hagués canviat de signe.

Josep Maria Abril i Pilarín Bayès, Petita història de Sant Celoni

I un llibre entre la història local i la solidaritat política. Petita història de Sant Celoni (Editorial Mediterrània). “Petita història…” és una col·lecció de llibres de temàtica diversa il·lustrats per la Pilarín Bayés. Amb els textos de l’historiador Josep Maria Abril (Sant Celoni). Una obra divulgativa de format molt econòmic per a tota la família sobre la història de Sant Celoni amb els reconeguts dibuixos de la Pilarín. Un llibre impulsat per Junts per Catalunya de Sant Celoni i La Batllòria a través de la campanya TotSuma i les aportacions dels comerços de Sant Celoni. Tots els beneficis del projecte es destinaran a la caixa de solidaritat i al Govern de la República.

Xavier Calam i Martorell, Sant Esteve de Palautordera al segle XIX

I encara trobem un altre llibre sobre història local. El seu autor Xavier Calam i Martorell (Sant Esteve de Palautordera), autor del llibre Sant Esteve de Palautordera al segle XIX, un bocí de la nostra història.

Mercè Gárriz i Jaume Mora Alsina, 125 anys del naixement de Mn Narcís Saguer

I entre les novetats editorials d’aquest Sant Jordi 2019 hi trobem el llibre que han escrit Mercè Gárriz i Jaume Mora Alsina (Vallgorguina) amb motiu del 125è aniversari del naixement de Mn Narcís Saguer. L’ha editat l’Associació Cultural Vallgorguina que entre les seves activitats hi ha la convocatòria del premi literari Mn Narcés Saguer.

Comparteix...

Deixa un comentari

tretze + nou =