Els Factors de Creixement o PRP (plasma ric en plaquetes) és una tècnica innovadora per tractar diferents lesions musculars. Fins al punt de convertir-se en alguns casos en un bon complement de certes intervencions quirúrgiques.

Amb un tractament amb Factors de Creixement s’aconsegueixen millores notables en mals com artrosi, esquinços. També ajuden a rebaixar el dolor de genoll, maluc, colze o turmell.

Únicament la pot realitzar i prescriure un especialista i per tant forma part del catàleg de serveis que us ofereix Baix Montseny Salut. Per saber-ne més, parlem amb el doctor Antoni Salvador, cap de traumatologia.

Què són els factors de creixement?

La sang té tres components bàsics: les cèl·lules blanques i vermelles i el plasma. Aquest últim és el que conté les plaquetes, d’on s’extreuen aquestes proteïnes que anomenem Factors de Creixement o PRP.

És sabut que les plaquetes són les encarregades de tancar una ferida i per tant és fàcil fer-se una idea de la importància que el PRP té en la reparació de lesions. Al col·locar-los directament a la zona afectada, s’accelera i millora el procés de regeneració cel·lular fent així més curt el temps de recuperació.

En quins casos s’utilitza els Factors de Creixement?

S’utilitzen amb qualsevol teixit lesionat, en casos de tendinitis, lesions musculars, artrosis, fractures i en lesions de cartílag. Són útils en casos de fractures o cicatrització de ferides. També redueixen el dolor de genoll, malucs, colze o turmell, per exemple.

Són una alternativa a les intervencions quirúrgiques?

S’ha de valorar cada cas. A vegades constitueixen un complement a les intervencions. Però un tractament preventiu pot retardar el moment de col·locació d’una pròtesi, per exemple. Qualsevol professional sap que la intervenció quirúrgica ha de ser l´última opció.

Quins avantatges tenen els Factors de Creixement davant d’un tractament més convencional?

Són múltiples, però en destacaria les següents: afavoreixen la cicatrització de ferides, regeneren de forma natural teixits, ossos i cartílags. Tenen propietats antiinflamatòries i no requereixen hospitalització.

Com s’obtenen els Factors de Creixement?

A través d’una extracció de 10 ml de sang del pacient, que es centrifuga per separar les plaquetes de la resta de les cèl·lules. Amb aquesta quantitat s’obtenen aproximadament uns 3 o 4 ml de plasma ric en Factors de Creixement. La mostra resultant es torna a injectar al pacient amb anestèsia local.

Quantes infiltracions es fan?

El tractament consta de tres infiltracions, una cada setmana.

Quin és el temps de recuperació després de cada infiltració?

No n’hi ha. En ser una tècnica no invasiva el pacient pot continuar amb la seva vida diària normal des del primer moment. Només en casos d’esportistes és recomanable un repòs de 24 hores.

Quines són les possibles complicacions?

No s’han descrit reaccions adverses ni al·lèrgies, ja que s’està fent servir components del mateix pacient i per tant el risc de rebuig per part del cos és nul. L’única complicació que pot existir és la infecció  en el lloc de la infiltració, com en qualsevol altra injecció.

antoni salvador LVDDr Antoni Salvador, cap de traumatologia

 

Comparteix...

1 comentari

  1. Margarita Ravera el

    Pot ser efectiu, jo n’estic molt contecta. Però dir que està al abast de tothom…. és una mica incert. Per quin motiu és tan car? Hi ha cap lloc on aquest tractament sigui económic?
    Margarita Ravera

Deixa un comentari

tres × cinc =