La vespa velutina, d’origen asiàtic, ja s’ha instal·lat al Baix Montseny. Des de fa una setmana s’ha detectat almenys a Sant Celoni i també a Gualba, tal com ha informat Antoni Armengol, propietari de l’empresa de control de plagues, Anura Baix Montseny. En aquest sentit, avisa que caldrà estar atents, sobretot els apicultors, per evitar possibles atacs a eixams d’abelles. “Sembla que l’expansió d’aquesta vespa és imparable i realment preocupant, ja que les adultes capturen les abelles de la mel per tal d’alimentar a les larves de la colònia”. Aquesta circumstància passa habitualment entre els mesos de maig i juny.

Pel que sembla, les temperaturtes que hem tingut aquest mes d’octubre fa que estiguin molt actives i, per això, ara és un bon moment per a mirar de detectar-ne algún niu, ja que aviat els abandonaran per a hivernar. Un seixanta per cent dels casos s’han localitzat els nius penjats d’arbres alts i preferiblement en zones fresques ja que solen evitar les coníferes). Un vint-i-cinc per cent dels casos s’han detectat en zones ventilades i un petit percentatge dins de murs.

Entre les afectacions de la seva presència no solament poden atacar les abelles de la mel, també poden fer-ho sobre altres insectes polinitzadors, per tant una afectació a l’ecologia. De rebot tenim una afectació econòmica, sobre l’activitat apícola. Ja que incideix mitjançant atacs massius als eixams.

Pel que fa als humans, en general, la vespa velutina es mostra molt pacífica i no hi ha constància de picades o d’atacs, en aquests anys d’expansió per Europa. Tot i amb això es recomana no molestar-les ja que el poder de la picada, és considerable.

Antoni Armengol diu que cal ser realistes i com que la vespa velutina ha vingut per no marxar, sí que seria bo que des dels ajuntaments es pugui treballar per controlar la seva expansió. En aquest sentit, explica  que si tenim ocasió de poder observar com una vespa captura una abella, “és important mirar si se l’emporta sencera o la secciona. En el primer cas vol dir que el niu el tenim a prop i si la secciona és que ha de volar lluny”. En cas de detecció també és important poder avisar als agents rurals o l’ajuntament del municipi per mirar de localitzar nius.

Foto: Anura Baix Montseny

Comparteix...

Deixa un comentari

5 × 3 =