Aquesta tardor han començat les obres de la primera fase per a la construcció de la caldera de biomassa i es preveu que s’acabin durant el primer trimestre del 2016. Amb aquesta nova infraestructura, l’Ajuntament estalviarà 873.000 litres de gasoil en 15 anys. Un estalvi energètic, però també econòmic, ja que està previst que en el mateix període el Consistori redueixi la despesa energètica en 260.516 euros.

Aquest projecte consta de la instal·lació d’una caldera de biomassa que s’ubicarà al costat de l’edifici de Can Delfí, des d’on se subministrarà calor a diferents edificis municipals, a través d’una xarxa de calor subterrània. En aquesta primera fase es donarà servei a l’Ajuntament, al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, als vestidors de les piscines municipals i la futura piscina climatitzada, a l’edifici de Can Cornet amb la biblioteca i l’escola de música i l’Escola d’Adults. Està prevista una segona fase en què s’ampliarà el nombre d’edificis.

L’execució d’aquesta primera fase permetrà subministrar anualment 575.000 kWh d’energia tèrmica. El projecte, que no suposa cap inversió per part de l’Ajuntament, li permetrà estalviar-se el consum d’aproximadament 58.200 litres anuals de gasoil. En termes econòmics, en 15 anys l’Ajuntament s’estalviarà 260.516 euros.  Només en el primer any, s’obtindrà un estalvi econòmic del 3,12 per cent i anirà en augment durant els propers anys, que serà un 21,3 per cent, l’estalvi mitjà en 15 anys.

El combustible que s’utilitzarà és estella forestal de biomassa provinent de la neteja dels boscos de l’entorn d’Arbúcies, i subministrada per l’empresa local Matfor (Matèries forestals, SL). Cal remarcar que la biomassa és una font d’energia renovable que potencia l’economia local i l’autonomia energètica. La biomassa, a més, permet reduir el risc d’incendis forestals, mitjançant la neteja dels boscos. En aquest sentit, l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, ha explicat que “sempre hem cregut en els efectes del canvi climàtic i, per això, som capdavanters en la utilització de les energies renovables i en la reducció d’energies convencionals i perjudicials per al medi ambient”. Per això, Arbúcies ja disposa de dues calderes de biomassa i plaques solars que subministren energia als pavellons, i també plaques al camp de futbol, la Llar d’Infants el Jardinet, entre altres equipaments municipals.

SUD Renovables, l’empresa encarregada de les obres, realitzarà la inversió, la instal·lació i l’explotació de la caldera, subministrant calor als equipaments municipals a un preu inferior al del gasoil i elèctric.

Comparteix...

Deixa un comentari

12 − deu =