Polèmica entre l’AMPA de l’Escola Bressol Municipal El Blauet i l’Ajuntament de Sant Celoni per les obres de reforma i instal·lació de calefacció i aire condicionat. Comunicats, rèpliques i contrarèpliques. L’AMPA del Blauet va fer públic un comunicat de protesta i convocant una concentració per divendres vinent a les cinc de la tarda. La resposta de l’Ajuntament ha estat l’anunci de les obres el dijous 23  de maig, però avui mateix l’AMPA de l’Escola Bressol Municipal El Blauet ha contrareplicat amb un altre comunicat anunciant que manté la mobilització de divendres a la mateixa hora. La seqüència sencera en aquesta notícia publicant textualment els comunicats de l’AMPA i de l’Ajuntament. Una mica llarg però val la pena contextualitzar-lo.

Anunci de mobilitzacions

L’AMPA de l’Escola Bressol Municipal El Blauet es mobilitza, un any més, per reclamar a l’Ajuntament de Sant Celoni les obres de reforma i instal·lació de calefacció i aire condicionat aprovades en el ple municipal de finals de 2017.
 
La climatització del Blauet és un tema pendent a les agendes dels partits polítics des de fa anys. Les temperatures registrades, durant el mes de juny del curs 2017-18, eren de 29º a les 10 del matí i de 32º a les 4 de la tarda. Segons l’última llei de riscos laborals publicada al DOGC, s’estableix els 27º com a llindar màxim suportable en qualsevol lloc de treball. Superar aquesta màxima és extremadament perillós per a la salut, especialment per als infants de 0 a 3 anys que son un grup de població més vulnerable a la calor i que estan a l’escola fins a finals de juliol.
 
Segons els afectats, la primera petició oficial per l’adequació urgent de la climatització a l’Escola Bressol es va realitzar el curs 2014-15. Dos cursos escolars més tard, i davant l’immobilisme de l’Ajuntament, les famílies van recollir més de 1.000 signatures per demanar una solució definitiva al problema de les altes temperatures a les aules. El 2017 es va aprovar, en ple municipal, un nou projecte de climatització amb el compromís que l’obra estaria enllestida durant l’any 2018.
 
Després de diverses reunions i de patir endarreriments en els tràmits administratius, s’acorda un calendari d’execució de les obres durant la Setmana Santa. A dia d’avui, encara no han començat les obres i tampoc s’ha rebut cap tipus de comunicació des de l’Ajuntament. Davant d’aquest panorama, és previsible que aquest estiu tampoc hi hagi climatització a El Blauet.
 
Divendres 17 de maig en una assemblea de socis es va acordar fer públic el malestar de les famílies al respecte. Sota el lema “Si a l’estiu al Blauet no et vols desfer, suma’t i recolza’ns al carrer!” conviden a totes les famílies, el proper divendres 24 de maig a les 17 h a unir-se a la protesta i compartir per les xarxes socials aquest malestar amb l’etiqueta #elBlauetsescalfa

L’Ajuntament de Sant Celoni anuncia l’inici de les obres

L’inici de les obres de renovació del sistema de climatització de l’escola bressol El Blauet serà formalment dijous 23 de maig amb la signatura de l’acta de replanteig per part dels representants tècnics que intervindran en l’obra. Es preveu que les obres tinguin una durada d’uns set mesos, comptant que és una renovació integral de tot el sistema de climatització de l’edifici (aire fred i aire calent) i que les actuacions es realitzaran en ple funcionament del centre i a mesura que avancin les obres, el sistema anirà entrant en funcionament. De cara als mesos de calor es preveu un sistema de climatització provisional a les aules i al menjador ja que és molt probable que el nou sistema encara no estigui funcionant.
 
L’Ajuntament de Sant Celoni va redactar i aprovar el projecte tècnic de renovació del clima l’any 2017 i en el pressupost de 2018 ja es va consignar una inversió per a fer-ho possible per un import de 304.758 euros. La contractació de l’empresa que executarà l’obra es va fer efectiva el novembre de 2018 però no es van poder començar els treballs perquè es va haver de contractar un director d’obra extern seguint el procediment de la nova Llei de Contractes Públics. Finalment i després d’aquest entrebanc administratiu, el contracte de la direcció tècnica es va signar el 13 de maig, un cop tancats els tràmits de contractació i la incorporació de romanent de crèdit.

Nou comunicat de l’AMPA

L’AMPA del Blauet vol fer pública la seva sorpresa davant els esdeveniments succeïts: La publicació a les xarxes socials del nostre manifest denunciant la situació de l’endarreriment de les obres de climatització, la desinformació per part del consistori i la nostra preocupació per la salut dels infants, ha tingut una resposta increïble i sorprenentment àgil per part del ajuntament.

El Govern municipal ha utilitzat els seus propis mitjans de comunicació (el web de l’ajuntament: http://www.santceloni.cat/document.php?id=23017) i un correu electrònic per informar a correcuita que el proper 23 de maig s’inicien les obres.
Ens alegra saber que amb voluntat els tràmits s’agilitzen i es poden desencallar, però volem aprofitar aquest canal de comunicació per puntualitzar alguns fets:

  1. Manifestar el nostre malestar en les formes en que se’ns ha informat darrerament. Venint d’un curs on hi havia establerta una comissió de seguiment per aquesta qüestió, la resposta l’hem obtinguda arrel de fer públic el nostre manifest.
  2. Els infants i equip educatiu no disposaran de clima efectiu aquest estiu. La proposta d’una alternativa de climatització provisional per aquest curs degut a que la climatització no estarà en funcionament, ha sigut per demanda de les famílies a l’assemblea. En cap moment l’ajuntament ha tingut la iniciativa, ja que cap dels cursos passats s’ha posat solució a les aules dels infants i només s’ha instal·lat un petit equip portàtil al menjador per pal·liar les altes temperatures que pateixen durant l’hora de dinar.
  3. La notícia pública de l’inici de les obres ens genera més incògnites i dubtes: S’anuncia que la durada és de 7 mesos, quan a nosaltres se’ns havia informat d’una durada inferior i que s’enllestiria durant un període vacacional (estiu 2018, nadal 2018, setmana santa 2019). Aquesta decisió era per facilitar la feina dels operaris, la gestió de l’escola i minimitzar els riscos pels nostres infants. A més, en una reunió amb el tècnic municipal va quedar clar que la instal·lació no podia estar operativa fins que estigués tot fet. No és possible que entri en funcionament a mesura que avancin les obres, fet que contradiu la nota publicada per l’ajuntament.
  4. Recordem que la climatització provisional que ara s’anuncia no ha estat detallada i ja tenim experiència dels anys anteriors… AMPA i les famílies del EBM El Blauet demanen una informació clara al respecte.
  5. Com les informacions generen dubtes, esperem rebre en els pròxims dies la informació a traslladar a les famílies de realment quin serà el calendari d’obres, procediment i, sobretot, com afectarà als nostres infants aquestes obres en ple funcionament del centre.

 
Anunciem que el dia 24 de maig es manté la convocatòria pública al llarg del dia i en concret a les 17h per explicar a totes les famílies i al poble, els esdeveniments i cronologia de la climatització del Blauet.

LAMPA El Blauet es mantindrà vigilant i activa i farà un seguiment exhaustiu de les obres, comunicant qualsevol canvi a les famílies.

Comparteix...

Deixa un comentari

14 − 1 =