“Em sento molt honorada per les vostres paraules. Agraeixo moltíssim el que heu fet em dona una gran satisfacció i us ho agraeixo”. Amb aquestes paules Rosa Victòria Gras i Perafontan es va dirigir al públic assistent a l’homenatge que l’Ajuntament de Vallgorguina va dedicar dissabte passat a una de les seves veïnes més il·lustres, per la seva trajectòria professional i el seu compromís amb la cultura. Rosa Victòria Gras, nascuda l’any 1933 a Can Mestre de les Cases, és dramaturga, poeta, guionista i una de les referències pedagògiques principals de l’Institut del Teatre.

L’homenatge va començar amb les intervencions de l’alcaldessa, Mercè Llistosella, i de la regidora de Cultura, Berta Utrillo, fent un resum del bagatge cultural de Rosa Victòria Gras. En aquesta línia es va destacar el seu doctorat en Filologia Catalana i l’estudi d’altres idiomes com el francès, l’anglès, l’alemany i el portugués, així com els cursos de català per ràdio i televisió. També la seva trajectòria com a professora de dicció a l’Institut del Teatre i la seva obra teatral, la majoria de la qual ha estat guardonada.

Tanmateix es va comptar amb la participació d’Albert Tola, dramaturg, poeta, escriptor, traductor i professor d’escriptura dramàtica. Però, sobretot, primer alumne de Rosa Victòria Gras i Perafontan  i després amic personal de l’escriptora, tant que actualment se’n considera un deixeble, “és la meva mestra literària“, va expressar, afegint que junts han treballat per donar visibilitat a la seva obra “això no ha fet més que començar” revelant una de les premises de l’homenatjada “S’ha d’escriure sense esforç. Quan s’escriu amb esforç és una intervenció de la ment que ella no es permetia i que calia exportar la veu que parlava amés fluixet i no construir l’obra sinó deixar que emergeixi”.

Albert Tola va completar le seva intervenció llegint el poema La roda de la fortuna, de Rosa Victòria Gras i Perafontan i que segons Tola és el seu preferit “és un poema molt estrany i que moltes vegades ella mateixa m’ha dit que no l’entén”. La roda de la Fortuna parla del destí i de les coses escrites i del temps que posa les coses al seu lloc.

L’acte es va acabar amb l’entrega d’una placa per part de l’Ajuntament de Vallgorguina: “En homenatge a la Rosa Victòria Gras i Perafontan, nascuda a Vallgorguina l’any 1933, per la seva trajectòria professional i el seu compromís amb la cultura catalana.”

Comparteix...

Deixa un comentari

18 − setze =