El divendres passat, la PAH Baix Montseny va fer a La Clau la presentació de l’inici de la campanya de la ILP al Baix Montseny. La PAH local s’està organitzant per sortir al carrer en diferents indrets de les poblacions veïnes per tal de recollir signatures i conscienciar a la població de la necessitat d’un canvi legislatiu per sortir de l’emergència social que viuen actualment les famílies més desafavorides. La PAH Baix Montseny va explicar que es centrarà a fer pedagogia de la situació actual, ja que confien que les signatures s’aconseguiran i que és una oportunitat per estar al carrer, parlar amb la gent i estendre la lluita de la PAH.

Després que el PP rebutgés la moció de la PAH, que volia assegurar que es garantia el dret a l’habitatge reconegut constitucionalment, les PAH de Catalunya han iniciat una segona recollida de signatures al Principat. Aquest cop, però, i davant d’un problema que va molt més enllà de la manca de sostre, s’hi ha afegit els subministraments bàsics (aigua, llum i gas).

Aquesta nova iniciativa legislativa popular es divideix en sis eixos:

  • Segona oportunitat. Cal establir els mitjans necessaris perquè un deutor de bona fe es puguin treure del damunt la càrrega que suposa haver de pagar els preus de la llar habitual, inflat artificialment durant la bombolla immobiliària, i així pugui tornar a començar amb dignitat.
  • No fem fora la gent de casa. Cal impedir que les entitats financeres desnonin les persones en situació de vulnerabilitat; cal que es puguin quedar en les seves llars pagant un lloguer assequible segons les seves possibilitats.
  • Els lloguers també són un dret. No es pot oblidar que en l’actualitat, el problema més gran no és la pèrdua de l’habitatge per no poder pagar la hipoteca sinó les famílies que perden la llar perquè no poden fer front al lloguer. Cal que els bancs i els grans propietaris no facin fora els seus llogaters i els garanteixin un preu assequible segons les seves possibilitats; cal que les administracions concedeixin les ajudes necessàries (o proporcionin una nova llar) a tothom qui visqui en pisos de petits propietaris.
  • Un parc públic de lloguer. L’habitatge és un dret, i tal com ens ha ensenyat la bombolla immobiliària, no pot dependre de la voluntat dels especuladors. Cal que, mentre duri la situació d’emergència social en que ens trobem, els pisos propietat de bancs i grans propietaris passin a formar part del parc públic de lloguer per poder-hi allotjar les famílies desnonades.
  • Sense aigua, llum ni gas no es viu dignament. És per això que cal garantir els subministraments bàsics a les famílies en situació de vulnerabilitat, perquè disposin d’aigua calenta i s’hi puguin veure durant la nit.
  • Els subministraments bàsics no es poden tallar. Cal establir un protocol, activat per Serveis Socials quan les condicions ho requereixin, que asseguri les ajudes necessàries per tal d’evitar que les empreses tallin els subministraments bàsics quan les famílies no els puguin pagar.

Calen 50.000 signatures per tal que el Govern de la Generalitat admeti a tràmit aquesta iniciativa legislativa popular; i cal que els partits polítics del Parlament aprovin totes aquestes mesures d’urgència i assegurin que ningú es quedi sense sostre i tothom pugui viure amb dignitat.

Així doncs, la PAH assegura que en els mesos vinents, fins al 30 d’abril, la presència al carrer serà vital i significativa, també tenen programades dues xerrades a La Clau i aniran als Instituts a compartir la problemàtica amb els adolescents del territori.

Comparteix...

Deixa un comentari

divuit + 3 =