La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Montseny, un estudi de viabilitat per a la creació d’una residència de gent gran al municipi. El treball inclou tant un estudi de mercat per a conèixer quina és l’oferta i la demanda de places residencials assistides a la zona, com també de les xifres i resultats econòmics tindria una operació d’aquestes característiques. L’objectiu de l’estudi és facilitar informació sobre els costos i els riscos de l’operació a l’equip de govern per tal de facilitar la presa de decisió amb un major coneixement de les conseqüències econòmiques per als pressupostos municipals.

 L’Ajuntament de Montseny disposa, des de fa anys, d’un projecte bàsic per a la construcció de la Llar d’avis Prat del Rector. L’any 2011, l’equip de govern va executar la primera fase d’aquell projecte, inaugurant-se uns espais que actualment s’utilitzen provisionalment com a consultori mèdic, viver d’empreses i espai cívic polivalent. A partir d’aquest projecte, el consistori s’ha plantejat la possibilitat de continuar amb l’execució del projecte per tal de finalitzar l’obra amb una residència per a gent gran amb capacitat per a més de 50 llits i un centre de dia.

L’estudi lliurat per la Diputació de Barcelona exposa que el municipi necessitaria d’usuaris d’altres poblacions per cobrir l’oferta de places que generaria la residència, però la seva ubicació, fora de les rutes de comunicació principals i relativament lluny dels nuclis residencials de les famílies usuàries, augmenta el risc potencial de l’operació malgrat haver-se evidenciat la necessitat de places en aquest àmbit territorial.

Des d’un punt de vista estrictament econòmic, s’han estudiat diversos escenaris on es combina la possibilitat de construcció i explotació amb capital privat o públic i amb places subvencionades o sense. Les conclusions exposen que amb les hipòtesis plantejades, les rendibilitats per a operadors privats són excessivament baixes i poc atractives per a la inversió. El cost total de les actuacions previstes en el treball és de 4.087.134 euros.

En el cas que l’operació la portés a terme l’Ajuntament, es preveu que durant els primers 15 anys el cànon que aquest ingressaria en cas de disposar de concessionari no arribaria a cobrir els costos financers de la inversió, generant cada any un elevat dèficit a cobrir. A aquest fet cal afegir-hi l’elevat risc que d’altres promotors puguin obrir en aquest període de temps establiments a zones més ben comunicades i més properes al públic potencial, fet que de ben segur faria caure la demanda d’aquesta residència.

Comparteix...

Deixa un comentari

10 − 4 =