La Sala Bernat Martorell de Sant Celoni s’ha omplert aquest dilluns al vespre per seguir la presentació del lèxic Gegants del Vallès Oriental. UIna colla de mots de festa i majestat, editat pel Consorci de Normalització Lingüística (CNL) del Vallès Oriental. L’objectiu és oferir a les colles geganteres un material que els pot ajudar a difondre la seva activitat, dins del marc de la col·laboració amb el programa del Voluntariat per la llengua i donar a conèixer el lèxic específic del món geganter.

Per tant, els principals destinataris de la publicació són les colles de gegants i, de retruc, la població en general, per la difusió que les colles en puguin fer en els seus actes. El lèxic no apareix com una llista de mots, sinó que queda integrat en un text que explica les diferents etapes de creació d’un gegant: el modelatge al taller, la confecció de la roba, el bateig de nous gegants i la festa gegantera.

Gegants del Vallès Oriental. Una colla de mots de festa i majestat és un lèxic, en format de tríptic, que inclou una introducció d’Amadeu Carbó, expert en cultura tradicional i president de l’Associació Joan Amades.

Parelles lingüístiques
Durant l’acte, es van donar a conèixer les noves parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua a Sant Celoni i els alumnes dels Cursos de Català per a Adults, després d’un treball exhaustiu, van presentar un recull de diferents escrits relacionats amb la Colla de Gegants i Grallers de Sant Celoni i la Colla de Gegants i Grallers de la Batllòria. A continuació, la colla gegantera de Sant Celoni va alçar un gegant, amenitzat amb música dels grallers de la Batllòria.

Gegants del Vallès Oriental. Una colla de mots de festa i majestat és el segon lèxic en format de tríptic editat pel CNL del Vallès Oriental i relacionat amb la cultura popular. L’anterior, Diables del Vallès Oriental. Una colla de mots de foc i de festa , se centrava en la tradició dels diables.

Comparteix...

Els comentaris estan desactivats