La majoria de municipis del Baix Montseny van organitzar diverses activitats reivindicatives i culturals l’11 de setembre, a banda de la Via Catalana.
A Sant Celoni, es va reivindicar més drets socials, lluita contra l’atur, més sobirania per Catalunya, el dret a decidir el futur dels catalans i les catalanes i el convenciment de tots que el model d’Estat actual és esgotat van ser alguns dels arguments que els diferents partits polítics de Sant Celoni van utilitzar en el decurs dels actes oficials commemoratius de la Diada Nacional de Catalunya que, com és costum, té lloc al voltant del monument 11 de Setembre i que enguany s’hi van aplegar unes 400 persones.
La commemoració d’enguany també va estar marcada per la participació, per primera vegada, de la CUP ja que consideren que aquesta Diada era de la societat civil i no pas de les institucions ni dels partits polítics. En qualsevol cas, però, la Candidatura d’Unitat Popular no va participar en l’ofrena floral.
Els grups municipals amb representació municipal (PSC, CiU i ICV) van obrir l’ofrena floral i tot seguit van ser seguits per altres entitats. Un parlament d’Òmnium Cultural del Baix Montseny i el cant d’Els Segadors van tancar la commemoració.

ERC IMPULSA ELS ACTES COMMEMORATIUS DE BREDA
La Secció Local d’ERC-Breda va organitzar un any més la commemoració de la Diada de l’11 de Setembre. L’acte central va ser l’ofrena floral a l’estàtua a Mossèn Pere Ribot, que els republicans celebren des de ja fa 5 anys. Enguany l’acte va tornar a comptar amb la presència d’entitats del poble, que també han fet la seva ofrena, i l’actuació del duet del Taller de Músics de Breda Jaume Fugarolas i Marta Alsina, que van interpretar Els Segadors i el Cant de la Senyera. També hi hagué parlaments de Dídac Manresa i Andreu Pujol.
ERC-Breda també va organitzar al Pati de l’Abadia un esmorzar popular gratuït. Aquest acte substitueix el tradicional dinar popular, que enguany no es va fer per la convocatòria de la Via Catalana cap a la Independència. ERC-Bre da va emplenar tres autocars per assistir a l’acte de l’ Assemblea Nacional Catalana (ANC).

ARBÚCIES HOMENATJA A GUILLEM AGULLÓ
Arbúcies ha celebrat, de manera especialment reivindicativa, els actes commemoratius de la Diada Nacional de Catalunya. El 8 de setembre va fer un acte d’homenatge a Guillem Agulló, un activista valencià defensor de la terra i militant de Maulets que va ser assassinat per un escamot feixista l’any 1993 va rebre un homenatge organitzat per la CUPA-CUP i Arran i en el qual també hi va participar el diputat al Parlament de Catalunya de la CUP, Quim Arrufat. L’homenatge va començar amb una recepció oficial a l’Ajuntament als pares de Guillem Agulló i, més tard, a l’Avinguda dels Països Catalans es va fer la descoberta d’una placa commemorativa i la lectura d’un manifest.
Per la seva banda, Arbúcies per la Independència (AxI) va emplenar el centre parroquial on es va celebrar un recital de poesia i cançons per la independència que, presentat per Quim Masfe-rrer, va comptar amb l’actuació de Núria Feliu, en un acte reivindicatiu on van participar també artistes i rapsodes locals.

El 10 de setembre, es va fer una marxa d’atxes cap a la plaça de la Vila, la benvinguda de l’alcalde, i la lectura del manifest unitari que precedí el concert de Cesk Freixas. El dia 11 hi va haver l’acte institucional a la sala de plens de l’Ajuntament.

PALAUTORDERA
Santa Maria de Palautordera va celebrar la Diada Nacional de Catalunya a la plaça de la Vila del municipi. L’acte, presentat pel regidor de Cultura, Sergi Zamora, va donar pas a la lectura del manifest a càrrec de l’alcalde, Jordi Xena. La commemoració de la Diada es completà amb un recital de cançó catalana a càrrec de la Coral Veus del Montseny.

MARXA DE TORXES
Malgrat la inestibilitat meteorològica, els municipis del Baix Montseny no es van aturar per ce lebrar les marxes de torxes per la llibertat i la independència.
En aquest sentit, a Breda es va fer l’enlairada de la senyera al turó de Santa Anna. El temps va respectar a Hostalric la 5a Marxa de Torxes per la Independència amb sortida de la Torre dels Frares i la participació de 150 persones.

LLINARS, VILAMAJOR
A Llinars del Vallès l’AT de l’ANC va ser l’encarregada de portar a terme la marxa de torxes d’aquest municipi que va acabar amb la lectura d’un manifest a la plaça de la Vila.
També hi va haver una marxa conjunta entre els municipis de Sant Pere de Vilamajor i Sant Antoni de Vilamajor per anar fent Via. A Sant Pere de Vilamajor, previ a la marxa, es va fer un acte d’Homenatge a Pompeu Fabra, fill adoptiu d’aquest municipi baixmontsenyenc. Després de l’hissada de l’estelada va començar la marxa a l’Avinguda Sant Nonet i va acabat al Porxo de Can Sauleda, a Sant Antoni de Vilamajor amb sopar solidari i concert d’havaneres.

SANT CELONI, PALAU, SANT ESTEVE
Independència per canviar-ho tot va ser el lema que va utilitzar El Casal Quico Sabaté en els actes que es van traslladar a la Clau per la pluja. Concert amb Saltamarges, acte polític amb els Bastoners Quico Sabaté i despenjada de l’estelada.
A Sant Esteve de Palautordera durant tota la tarda hi va haver activitats i una taula rodona amb el títol “El protagonisme del poble en el procés d’independència”, concert amb Titot i David Rossell, recital poètic i marxa de torxes fins a Santa Maria de Palautordera on hi va haver els parlaments i cantada de Els Segadors, organitzat per Arran Baix Montseny i l’ANC.

Comparteix...

Deixa un comentari

dos × quatre =