El Museu Municipal Josep Aragay ha presentat cinc noves obres i una donació documental que s’incorporen a la col·lecció de l’artista noucentista bredenc. El director del museu, el doctor Xavier Castanyer, ha explicat la importància de les noves adquisicions i ha destacat la troballa del quadre La bella del braçalet de rubins. En l’acte de presentació, que ha tingut lloc en el marc de la Fira de l’Olla, també s’ha donat a conèixer la correspondència que va mantenir Aragay amb l’intel·lectual i polític Francesc Arnau i Cortina.

Entre les pintures que ha comprat el Museu Aragay aquest 2023, La bella del braçalet de rubins, de 1920, és una peça històrica de l’artista que, després de molts anys de cerca, s’ha aconseguit localitzar i comprar a Tarragona. La pintura representa una dona jove i atractiva de cabells clars i arrissats sobre un fons negre. Aquesta obra va ser exposada a Barcelona el 1920 i també durant la celebració del novè centenari del Monestir de Breda el 1968.

La pintura forma part d’una sèrie d’obres que sempre representa una mateixa noia de cabells arrissats, pell blanca i mirada serena. “En totes les obres la noia sempre duu un vestit amb un tirant caigut que li dona, potser, un toc sensual”, ha explicat Xavier Castanyer. Segons el director, l’artista es podria haver inspirat en la Ben Plantada d’Eugeni d’Ors o es podria tractar d’una amant desconeguda de l’artista. Aquesta sèrie de cinc quadres va suposar un canvi important en l’obra d’Aragay, que va trobar una nova manera “concreta i polida” de representar els retrats, segons afirma la crítica de l’època.

Les altres pintures adquirides són Cavaller, amb una clara influència grecoromana, però que “Aragay va passar pel filtres de la modernitat”, segons ha explicat el director del museu, i un petit quadre que representa un jove de cabells arrissats. D’altra banda, Retrat femení i Retrat de senyora són dues obres de la darrera etapa artística de Josep Aragay. Segons Castanyer, es podria tractar de dues obres que Aragay va fer per encàrrec.
[noticia]19397[/noticia]

El regidor de Cultura de Breda, Andreu Pujol, ha declarat en una intervenció que el Museu Aragay intenta reunir l’obra d’Aragay i ampliar cada any la col·lecció. En aquest acte de presentació també s’ha parlat del fons documental de l’intel·lectual i polític Francesc Arnau i Cortina i la correspondència que va mantenir amb Josep Aragay. Són unes cartes que la família d’Arnau ha donat a l’arxiu del museu. Tant Josep Aragay com Francesc Arnau van ser dos personatges republicans que van compartir ideologia, van viure la guerra civil i van patir l’ostracisme en primera persona.

Comparteix...

Deixa un comentari

un × cinc =