Paraula Encesa, El poder feudal, els seus agents i el territori. El vescomtat de Cabrera (1199-1423), Relats del Montseny, Una història poc coneguda del Montseny, l’Orquestra Paleros de Sant Celoni, Gent de Gualba i respirar por la herida, les novetats editorials del Baix Montseny d’aquest Sant Jordi

Sant Jordi és el dia del llibre per excel·lència i la data preferida per donar a conèixer les novetats editorials. Enguany, però, no és un any molt prolífic pels autors del Baix Montseny. Tot i així són diversos els títols que porten la signatura dels escriptors de la comarca. En aquest sentit, cal destacar Paraula Encesa dels poetes Jordi Julià i Pere Ballart , editat per Viena. Es tracta d’una antologia de la poesia catalana dels últims cent anys amb alguns dels millors poemes de la literatura catalana segons la tria que han fet els dos autors, és un llibre que ha merescut molts elogis per part dels experts. Publicat a finals de l’any passat.

Si tenim interès per la història que ens és propera tenim a l’abast El poder feudal, els seu s agents i el territori. El vescomtat de Cabrera (1199-1423) , escrit per Alejandro Martínez Giralt i editat pel Centre d’Estudis Selvatans. Es tracta d’un estudi  molt interessant dels costums, gestió del territori i el personal al servei dels senyors feudals de l’antic Vescomtat de Cabrera que eren els territoris pertanyents a aquesta nissaga i que incloïa des de Blanes fins al Castell de Montclús i el que serien les actuals comarques del Baix Montseny i la Selva. Un llibre acabat de sortir.

Relats del Montseny és fruit de l’autoedició a través del micromecenatge que aplega el primer projecte del Grup d’Escriptors del Montseny que han aplegat en aquest volum setze relats ambientats al massís del Montseny i el seu entorn i és el resultat de la col·laboració d’autors il·lustradors que comparteixen el vincle amb la comarca natural del Baix Montseny.

Dintre de les novetats editorials que podrem trobar en aquest Sant Jordi és el llibre Una història poc coneguda del Montseny de Xavier Cateura Valls i de l’editorial Farell. Una història poc coneguda del Montseny que va tenir lloc a un mas de muntanya a les acaballes del segle XIX i primeria del XX, lloc a la masia la Figuera situada al Pla de la Calma on i varen passar temporades Joan Maragall, Josep Pijoan, Lluís Millet, Amadeu Vives i cantaires de l’Orfeó Català.

Una de les novetats editorials locals d’aquest Sant jordi és el llibre L’Orquestra Paleros de Sant Celoni , que ha escrit Rafael Jiménez i que es va presentar al públic el dia 21 d’abril a la Sala Bernat Martorell de Can Ramis. Aquesta Orquestra de Sant Celoni, amb alguns elements de la que seria després la Cobla Orquestra La Lira, va ser fundada per Salvador Ballada i Vigué, que era forner i ta-  per, al igual que els seus fills Lluís, Joan i Josep, que també formaven part de l’orquestra; tenien aquest nom segurament en referència a la pala d’enfornar. El pare d’en Salvador es deia Domènec Ballada i Oliveras, un forner nascut a Amer, que va establir una fleca a Sant Celoni i tocava el cornetí en la primera orquestra documentada del poble, cap a l’any 1846.

Jesús Caudevilla , amb divuit obres escrites, ha publicat  el llibre Gent de Gualba . L’autor pretén que no es perdin les tradicions i els testimonis de la gent de Gualba. Es tracta d’un recull d’històries basades en fets reals, no hi ha res de ficció, recalca l’autor. Apareixen persones, moltes d’anònimes que viuen o han viscut a Gualba.

L’escriptor palauenc, Víctor del Árbol ha publicat Respirar por la herida (Editorial Alrevés). Com ja és habitual porta els personatges al límit i els provoca una reacció davant d’allò que els és imprevisible. Ens parla de la vida i de tot allò que ens dóna força per seguir endavant quan sembla que tot s’ensorra.

Comparteix...

Els comentaris estan desactivats