L’Impost de Béns Immobles (IBI) i la recollida d’escombraries l’any 2020 seran un 5% i un 7%, respectivament, més car. Així s’ha aprovat en el ple extraordinari celebrat a l’Ajuntament de Sant Celoni el passat 29 d’octubre amb els vots favorables dels nous regidors i regidores de l’equip de govern (JxCat i ERC), l’abstenció dels tres vots de la CUP i els contraris dels cinc vots del PSC.

L’alcalde Raül Garcia va argumentar que l’augment era necessari per fer front a l’impacte de les despeses de personal i els serveis que calen al municipi a curt termini. “L’equilibri econòmic de l’Ajuntament de Sant Celoni podria començar a perillar i això ens obliga a un esforç en el pressupost per no gravar més al ciutadà i per això l’esforç ha de ser mutuu”. Garcia va remarcar que l’augment que es va aprovar “és inferior a la realitat”.

En aquest sentit va manifestar que l’augment del 7% en la recollida d’escombraries suposarà un cost anual del voltant dels 123 euros i repercutirà en 8 euros per família. Amb tot, l’IBI encara podria ser una mica més car ja que s’està pendent de la revisió cadastral que pugui fer l’Estat. Per altra banda, Raül Garcia va avançar que en l’horitzó hi ha la possible desaparició de la recaptació de l’IBI de les autopistes que a l’Ajuntament de Sant Celoni li suposa un ingrés de 400.000 euros anuals.

El PSC s’oposa a una pujada de la taxa d’escombraries

El grup dels socialistes es va oposar a la proposta de l’equip de govern al·legant que “no és de rebut augmentar la taxa d’escombraries a les famílies celonines tenint un servei de recollida tan ineficient i un poble brut com no ho havia estat mai”.

Eduard Vallhonesta, va manifestar que “moltes famílies encara no s’han recuperat dels estralls causats per la crisi econòmica i que per tant, no és moment d’aplicar increments en les ordenances fiscals”. A més -va apuntar el regidor socialista- seria més convenient estudiar, i si s’escau aprovar, l’augment de la taxa d’escombraries un cop signat el nou contracte de recollida d’escombraries, i no pas abans.

Per al PSC l’augment del preu de les escombraries i de l’IBI són “un encobriment amb increments de taxes de les mancances generades per una gestió ineficient per part del govern municipal”.

Abstenció de la CUP

Per la seva banda la CUP va decidir abstenir-se. Són conscients que s’ha de fer un replantajament de les ordenances fiscals i cal revisar els ingressos, però per la CUP és important saber d’on es treuen i on es destrinen “si reverteixen a les persones no ens oposem a la puja d’impostos”, va dir Gerard Carot.

En aquesta línia va recordar que en el ple del cartipàs ja es van oposar a la figura d’un gerent a l’equip de govern ja que consideren que “retallant despeses també és una manera de tenir ingressos”. Pel que fa a l’IBI, Carot va dir que no havien tingut temps de fer una proposta alternativa i per això van optar per l’abstenció. “Ens hagués agradat un no acompanyat de propostes concretes” i va recoredar que l’any 2017 es va proposar un augment selectiu, cosa que no s’ha fet ara.

També van demanar a l’equip de govern vetllar per la vulnerabilitat de les persones que necessiten una valoració mèdica a conseqüència d’una sentència del Tribunal Suprem de l’any 2018.

I pel que fa a les escombraries van insistir en la implantació del porta a porta.

Comparteix...

1 comentari

Deixa un comentari

cinc × tres =