La ballarina austríaca Ursula Graber (nascuda a Graz i resident a Llinars del Vallès) i l’actriu catalana Eulàlia Purtí (nascuda a Sant Celoni i resident a La Garriga), representaran aquest dissabte 30 de setembre a les vuit del vespre a La Planeta de Girona l’obra Mallorca a Estíria. L’obra es va estrenar el setembre de l’any 2021 a Graz (Aústria). Es diu que el llenguatge de l’amor és universal. Llavors, què passa amb una llengua familiar? Què defineix la nostra llengua materna? Quines llengües parlem i amb qui?
 
Mallorca a Estíria és una conferència escenificada: una tasca de recerca per a artistes i públics per explorar diferències i similituds en el seu propi idioma. La llengua alta i el dialecte són dues posicions complementàries, de la mateixa manera que les artistes com a sogra i nora formen dos pols i es complementen alhora. 
[noticia]16678[/noticia]  
Les dues protagonistes llisquen en llengües (català i alemany sobretitulat) i vestits. Canvien els hàbits i els valors culturals com els altres canviem de camisa. L’escenari passa d’un espai de parla a un espai lingüístic. Gestos, ritmes i sons flueixen junts en melodies i moviments de ball. Exploren les tradicions, desmembren les identitats personals i culturals per tornar-les a connectar.
 
El llenguatge és relació, aquí en peu d’igualtat, allà jeràrquicament. Tot i que un component esdevé menys important, l’altre guanya el domini. Com en un ball constantment balancejat en què de vegades un, de vegades l’altre, condueix.

Comparteix...

Deixa un comentari

2 + setze =