Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal que actuava des de Sant Celoni, Girona i Castelló, dedicat a cometre estafes mitjançant l’engany als amos o responsables de comerços i negocis (principalment hostaleria).

Feien trucades, principalment en cap de setmana i en hores de màxima afluència de clients, donant dades certes sobre els contractes amb les diferents companyies subministradores d’energia, els convencien de l’existència de factures impagades i els amenaçaven amb un tall imminent del subministrament si no abonaven el deute. Davant la por de perdre menjar i clientela decidien fer efectius els pagaments a comptes que els facilitaven els estafadors. Els delinqüents havien treballat com a comercials o subagents d’empreses comercialitzadores d’empreses llum i/o gas i disposaven d’informació privilegiada sobre els contractes dels estafats.

Una vegada fet l’ingrés, els estafadors retiraven els diners en caixers, o bé transferien els fons a tercers comptes d’altres components de l’organització, coneguts com a mules, per evitar el bloqueig o reemborsament dels diners al paga.

La recerca es va iniciar en detectar una sèrie de denúncies amb el mateix denominador comú a diversos punts de l’Estat, principalment, a zones turístiques de Tenerife i Las Palmas de Gran Canària.

Un frau superior als dos-cents mil euros

Hi ha un total de 167 persones perjudicades i un frau de més de 220.000 euros, si bé el nombre d’afectats podria ser molt més gran al no haver-se conclòs les recerques. Durant el període afectat per la Covid-19, el grup va modificar el destí de les trucades amb motiu de les restriccions per a l’obertura dels comerços, i així es van detectar nombroses trucades a negocis de primera necessitat, com ara fleques.

S’han detingut 58 persones, i altres 12 figuren com investigades, entre caps i col·laboradors per, presumptament, haver comès els delictes de pertinença a grup criminal, estafa i blanqueig de capitals.

De la mateixa manera s’han practicat un total de cinc entrades i registres en els domicilis dels màxims responsables de l’organització, que al seu torn van poder al descobert en un d’ells l’existència d’una plantació de marihuana.

Comparteix...

Deixa un comentari

vint + 17 =