Cada any a Espanya, una mitjana de 65.000 persones se sotmet a una operació de cirurgia estètica, segons la Sociedad Española de Cirugía Plástica, Reparadora y Estética (SECPRE). Des de fa uns anys, l’augment de mames (el 29% de totes les intervencions fetes l’any 2014 a l’estat) ha desbancat la liposucció i ja és la cirurgia estètica amb més demanda.

La majoria de les mamoplàsties d’augment-el seu nom mèdic- es realitza per voluntat pròpia del pacient, ja que no existeix una indicació mèdica relacionada amb problemes de salut. En tot cas, sempre s’ha de valorar que no generi problemes d’esquena i tenir present l’historial clínic en casos de diabetis o cardiopaties.

L’augment de pit o l’elevació de mames són exemples d’aquest desig. Per simple qüestió estètica o per “correccions després d’un embaràs o d’una pèrdua important de pes”, explica la doctora Anna Gironès des de Baix Montseny Salut.

La mamoplàstia d’augment es fa amb pròtesis de gel de silicona en la majoria dels casos. Actualment existeix una alternativa que consisteix en fer servir el propi greix del pacient. “Però les pròtesis són l’opció més demandada. És per això que passen controls rigorosos”, aclareix Gironès. En tractar-se d’un cos estrany, hi ha certa possibilitat de rebuig per part de l’organisme, com pot passar amb qualsevol altre tipus de pròtesis com les dentals per exemple. “Però aquests casos són molt poc freqüents”.

La intervenció es realitza a quiròfan amb anestèsia general i dura entre 60 i 90 minuts. El pacient ha d’estar ingressat a l’hospital com a mínim un dia. Els professionals estètics tenen tres vies d’abordatge per implantar la pròtesi: l’aixella, l’aureola i el solc mamari.

Com en totes les intervencions, aquesta és una cirurgia que també pot provocar cert dolor, “que es controla perfectament gràcies als medicaments”. L’experiència professional de la doctora Anna Gironès corrobora que “tot i que la primera setmana és la més molesta, el dolor és molt relatiu i cada persona el percep d’una forma i intensitat diferents”. El temps de recuperació total després de passar per quiròfan és d’un mes aproximadament.

Un cop feta l’operació, els controls inicials se centren bàsicament en el tractament de la cicatriu “amb cremes, tires de silicona, massatges, drenatges limfàtics o radiofreqüència, que realitzem a Baix Montseny Salut”. Si se segueixen les indicacions de l’equip mèdic, les cicatrius són pràcticament imperceptibles.

Les revisions posteriors permeten veure l’evolució estètica del pit i comprovar l’estat de la pròtesi de silicona. Tot i que no tenen data de caducitat, Anna Gironès recorda que “això no vol dir que durin tota la vida. Hi ha molts factors que hi influeixen. Certes professions, activitats esportives o el mateix cos poden anar degradant les pròtesis o provocar-hi traumatismes”. En aquests casos es recomana un recanvi de la pròtesi abans que es pugui trencar.

ELEVACIÓ DE MAMES

En el cas de l’elevació de mames la cirurgia no implica la col·locació de pròtesis perquè el pit es reconstrueix amb el mateix teixit mamari, “recol·locant la zona de l’aurèola i el mugró, que no queden afectats, només desplaçats per aconseguir l’efecte estètic desitjat”, explica la doctora. Es fa amb una cicatriu en forma de “T” invertida, però si la modificació és petita, en molts casos amb una sola cicatriu és suficient.

En aquest cas la intervenció és una mica més llarga, dura unes dues hores.

CONSELLS

Anna Gironès recorda uns consells bàsics a tenir presents després de qualsevol d’aquestes dues intervencions:

  • L’ús de sostenidor és obligatori i ha de ser continu, també mentre es dorm.
  • No s’aconsella el de cèrcols durant els primers 6-12 mesos.
  • S’ha de vigilar molt l’exposició al sol. S’aconsella l’ús de protecció de factor 50.
  • Les cremes solars també han de fer-se servir encara que la cicatriu estigui tapada pel banyador i no s’exposi directament al sol.
  • Es recomana no agafar pesos fins passat un mes de la intervenció.

Si se segueixen aquestes indicacions i amb un bon assessorament professional, els resultats estètics són visibles des del primer dia.

Comparteix...

Deixa un comentari

3 × 3 =