Enguany se celebren els 30 anys des de la inauguració de l’equipament.

Més de 60.000 persones han visitat el Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, d’Arbúcies durant el 2014, una xifra que suposa una de les millors en els seus 30 anys d’història. El museu és un centre d’exposició, conservació, difusió i investigació del patrimoni cultural del massís del Montseny, que es troba instal·lat en un edifici del segle XVII totalment restaurat i adaptat, situat al centre d’Arbúcies.

Les sales d’exposició permanent mostren els testimonis materials de les comunitats que han poblat el massís al llarg de la seva història. A més, també compta amb una sala que acull moltes exposicions temporals  al llarg de l’any.

Per això, els usuaris del museu són diversos i es reparteixen de la següent manera: 22.782 visitants del museu, 10.280 usuaris de la web del museu, 1.495 usuaris dels serveis complementaris, 174 usuaris de l’àrea de documentació 19.509 consultes del punt d’informació i 998 usuaris de La Farga del Roquer, Centre d’interpretació dels Usos Tradicionals de l’Aigua a la Riera d’Arbúcies. A aquestes xifres cal afegir, amb la posada en funcionament de les visites guiades a Montsoriu amb 5.309.

Enguany se celebren 30 anys de la inauguració del Museu Etnològic del Montseny, que va suposar l’obertura al públic de la planta baixa de l’edifici. Posteriorment, el 1987 va tenir lloc l’obertura de les dues plantes superiors dedicades a la societat tradicional i a la industrialització. Al llarg d’aquests 30 anys, el museu  s’ha convertit en un dels grans referents museològics territorials catalans (membre de la xarxa de museus d’etnologia de Catalunya, de l’observatori per a la recerca del patrimoni etnològic i immaterial, de la xarxa de museus de Girona, de la xarxa de centres de documentació de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i de la xarxa de centres de documentació d’ENP de Catalunya, entre d’altres) i al mateix temps, en el centre de referència en difusió i recerca patrimonial del conjunt dels 18 municipis del Parc Natural del Montseny i del sud de les comarques gironines.

La perspectiva social i territorial de La Gabella ha fet que amb el temps s’hagi configurat com un nucli de serveis a la ciutadania: museu, centre de documentació, punt d’informació, oficina de turisme, centre d’acollida del Pla de Competitivitat Turística Boscos de Bruixes i Bandolers, etc. Una dimensió que ha servit perquè diferents institucions hagin participat en el seu desenvolupament: Diputacions de Girona i Barcelona, Generalitat, Consell Comarcal de la Selva, que juntament amb l’Ajuntament han fet possible que s’hagin pogut assolir unes xifres realment molt importants tant d’activitats, com pel que fa a visitants i usuaris de serveis.

Comparteix...

Deixa un comentari

1 × 4 =