Aquesta entitat celonina treballa per la convivència en el respecte entre cultures, la integració participativa en la societat i el foment dels intercanvis culturals

 Prop de 70 persones van participar el passat 28 d’abril de 2015, en el marc de les festes de Sant Jordi, a l’activitat “Tastet d’àrab” organitzada per l’entitat Almadaa Horitzons. A més de donar a conèixer els seus projectes, els membres d’Almadaa Horitzons van explicar als assistents les característiques principals de l’alfabet i de la llengua àrab, una llengua que parlen més de 225 milions de persones i que és una de les 6 llengües oficials de l’ONU.

Van destacar l’esperit acollidor com un valor molt significatiu al món àrab. L’acolliment és molt valorat, es tracta de donar i oferir el millor d’un mateix i de la casa. És un costum de molts països i part de llur estil de vida, barallar-se per convidar a una altra persona a dinar, per hostatjar-la, per pagar el compte del sopar… Van parlar del fet migratori com d’una doble cultura, d’arrels transplantades a una altra terra, d’una herència que es conserva tot integrant-se… però sense oblidar que els éssers nascuts aquí i que viuen allà no són d’enlloc. També, van fer una pinzellada d’alguns dels trets característics de l’arquitectura, música, dansa, vestimenta i gastronomia dels principals països del món àrab.

A l’activitat va participar Xavier Torrens, sociòleg i professor de ciència política a la UB, que va parlar del munt d’orígens culturals diferents de la majoria d’objectes, activitats i conceptes que utilitzem cada dia. També, va exemplificar, amb un relat curt amb 51 arabismes, el munt de paraules del català que provenen de l’àrab. No podríem entendre el català actual, sense la influència de la llengua àrab. L’activitat va finalitzar amb un taller de punts de llibre on els participants van poder escriure el seu nom en l’alfabet àrab i van poder degustar un te amb pastes àrabs.

Els projectes que estan duent a terme actualment:

– Projecte Alif: Classes d’àrab adreçades a tots els infants del municipi, de 5 a 16 anys, que vulguin aprendre l’àrab acadèmic. Aquestes classes es duen a terme 2 cops a la setmana al col·legi La Salle. Els mestres voluntaris del projecte Alif duen a terme una formació continuada a les trobades pedagògiques del Pla Educatiu d’Entorn.

– Projectes dones-mares: Vol aconseguir la participació femenina en les activitats dels infants del projecte Alif, col·laborant conjuntament i creant un espai d’intercanvi lingüístic.

Algunes de les activitats que s’han dut a terme en el marc d’aquests dos projectes són l’excursió amb famílies i alumnes a Santa Fe i el Turó de l’Home, la pintada de màscares per celebrar el Carnestoltes o la plantada de verdures a l’hort municipal. Aquestes activitats ajuden a consolidar els aprenentatges de l’aula.

Els objectius de l’entitat Al Madaa Horitzons són fomentar la convivència en el respecte entre cultures, promoure la integració participativa en la societat, fomentar els intercanvis culturals, organitzar activitats lúdiques que incideixin en la promoció de la sociabilitat i promoure la llengua i cultura àrab. Podeu trobar més informació sobre l’entitat i les activitats que organitza a www.facebook.com/almadaahoritzons i a www.almadahoritzons.blogspot.com.es

Comparteix...

Deixa un comentari

divuit − quinze =